• 1920

   

  Oldefar Paul Sælen

 • 1925

   

  Det startet i oldefars smie

  Tidlig på 1900-tallet ble det opprinnelige huset med smien og verkstedet til Paul Sælen bygd. På den tiden gikk det mye i trevirke, som kjerrehjul, hestekjerrer, stiger og så videre. Dette forteller Paul Hans om starten på den lange historien til jernvarebutikken i Osøyro.

 • 1950

   

  Farfar Paul Martin Sælen

 • 1955

   

  Kjøpmann og håndverker

  Etter hvert som tiden gikk og etterspørselen endret seg, endret også smien og verkstedet seg. Midt på 1950-tallet ble det åpnet en liten butikk med verksted bak i det lille lokalet på rundt 20 kvadratmeter. I butikken solgte far og sønn, Paul Martin Sælen, blant annet felger og gummihjul til kjerrene, i tillegg til trevirke. For å få plass til store materialer på båndsagen var det laget til en luke i veggen, og plankene lå på benken ut gjennom luken og inn i butikken.

 • 1970

   

  Erfaring og kompetanse

  Butikken til Sælen-familien fortsatte å utvikle seg i takt med samtiden, og vareutvalget endret seg. Paul Hans var bare åtte år gammel da han startet å jobbe her sammen med sin far og farfar. Det var ikke alltid kunder i butikken, og Paul Hans fikk i oppgave å passe kassen imens far og farfar jobbet bak i verkstedet. Når det kom noen inn, sprang han raskt bak og hentet de.

 • 1980

   

  Far Paul Hans Sælen

 • 1988

   

  Sentrum blir fornyet

  Mye forandret seg gjennom 1980-årene, og Os sentrum ble helt fornyet. Huset til Sælen, Smiegården, var ett av de siste eldre trehusene som stod igjen i Osøyro da det ble revet sommeren 1988. På en time var det gamle huset jevnet med jorden og et nytt bygg kunne ta form.

 • 1988

   

  Nytt butikkbygg

  Byggingen av nytt butikklokale gikk i rekordfart. I desember 1988 stod det nye bygget klart, med tre etasjer pluss et loft. Hele familien stod på fra tidlig til sent siste uken for å innrede og klargjøre butikken til åpningsdagen 1.desember.

 • 1990

   

  Ny fase – uten å fire på kvalitetskravene

  På 1990-tallet gikk P.M. Sælen inn i Jernia-kjeden, uten å fire på kvalitetskravene av den grunn. Med Jernia kjente de seg sikre på at de fikk en aktør som stod for de samme kvalitetskravene som de selv gjorde. Jernia Sælen ble videre autorisert Stihl- og Husqvarna-forhandler, og begynte å reparere utstyr ved behov. Dermed kunne kundene være sikre på at verktøyet de kjøpte hos Sælen, kom til å vare i mange år.

 • 2010

   

  Sønner Paul Sigurd Sælen og Hans Kristian Sælen

  Med tiden ble det naturlig at sønnene Paul Sigurd og Hans Kristian tok over. De to har, som far sin, tråkket i butikken siden de var små. Etterhvert tok de utdanning med tanke på å drive familiebedriften videre.

 • 2011

   

  Ny utvidelse

  P.M. Sælen vokste jevnt og trutt og i 2010 var det igjen behov for å utvide butikklokalet. Etter et par måneder med intens oppussing stod den nye butikken klar i februar 2011. Enda en gang var hele familien i sving for å rekke åpningsdagen. I denne runden ble arealet utvidet fra 160 til 260 kvadratmeter.

 • 2020

   

  Nytt og større

  Allerede i 2020 var det igjen behov for større plass, og denne gangen ble det påbygg på baksiden. Med denne investeringen utvidet de butikken med nye 120 kvadratmeter. Det 20 kvadratmeter store lokalet som de først startet butikken i på 1950-tallet, er nå blitt en moderne butikk på 500 kvadratmeter.

 • 2021

   

  Stabil vekst – i tøffe tider

  Det er nå over 60 år siden Paul Hans startet å jobbe i familiebedriften. I en tid der flere velger å legge ned bedriftene sine opplever familibedriften Jernia Sælen stabil vekst år etter år, og håper dette vil fortsette i flere generasjoner fremover.